Cyclamen

Cyclamen

Cyclamen este o planta perena ale carei flori au imprumutat parca putin din aspectul fluturelui, avand culori de la rosu pana la violet sau alb. 

A fost adusaiîn Europa in secolul al XVII-lea, iar de atunci s-au obtinut forme si varietati numeroase, cu flori simple sau duble, cu petale late sau deformate, stil „rococo”, cu petale intregi sau franjurate, simple sau multicolore. Exista peste 30 de specii in stare spontana, in regiuni muntoase, joase si impadurite, pe sol calcaros, frunze sau intre pietre, pe pajisti, in tot bazinul mediteranean. Poate fi interesant faptul ca aceasta planta este otravitoare, fiind folosita in antichitate ca purgativ.

La sfarsit de primavara, cand se termina perioada de inflorire, din aprilie pana in iulie, ghiveciul trebuie mutat la umbra, posibil in loc deschis. In aceasta perioada, activitatea vegetala scade, pentru ca, in timpul verii, planta intra in repaus vegetal si nu pretinde prea multa energie. Acesta este momentul in care trebuie sa ii indepartati, cu delicatete, frunzele uscate si vestejite, sa taiati fiecare petiol chiar de la nivelul tuberculului, pentru a nu lasa in urma fragmente ce pot putrezi si determina moartea plantei.
Cyclamenul de apartament este o planta frumoasa, foarte raspandita datorita florilor sale, care apar din noiembrie pana in martie. Se dezvolta din tuberculi grosi, fibrosi, cu forma rotunjita sau aplatizata: din partea lor inferioara, convexa, cresc radacinile, iar din cea concava se îndreapta in sus frunzele si florile. Din pacate, nu este o planta rezistenta, longeviva, ea poate trai si inflori numai trei-patru ani.  

Toamna si iarna, pamantul trebuie mentinut permanent umed. Se toarna apa in suportul pe care sta ghiveciul, se lasa cam 20 de minute, dupa care se indeparteaza apa neabsorbita evitandu-se acumularea acesteia si putrezirea plantei. Cyclamen formeaza boboci florali de la sfarsitul lui septembrie pana la inceputul lui octombrie. In aceasta perioada trebuie sa i se asigure o lumina buna, evident nu o expunere directa la soare.


Are nevoie de racoare, aerul uscat dat de calorifer determinand ofilirea florilor si uscarea plantei. In perioada de Inflorire, Cyclamenului trebuie sa i se asigure putina umiditate si aer proaspat. Replantarea se face in perioada imediat urmatoare celei de inflorire, cand frunzele incep sa se vestejeasca, dar numai daca radacinile au umplut complet ghiveciul. Cyclamenul creste bine daca are radacinile putin presate. Amestecul format din parti egale de pamant de gradina, pamant de padure, turba si nisip este perfect pentru asta.

   

Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
    Rău           Bun

  • Cod produs: 8594004013743
  • Disponibilitate: 11
  • 14,90 lei

Etichete: Cyclamen