Olive Bonsai P16 - Maslin la ghiveci

Olive  Bonsai  P16 - Maslin la ghiveci

Maslinul este admirat pentru foliajul gri-verde, care se imbina frumos cu toate celelalte culori din gradina. Trunchiurile fine si ramurile devin noduroase, incalcite cand pomul ajunge la maturitate. Florile albe sunt asezate in grupuri si apar vara, fiind urmate de fructe verzicare se innegresc si cad din copac toamna tarziu si iarna.

Maslinul este un arbust fructifer la origine, dar este  "educat" in asa fel incat sa aiba aspectul unui copac cu trunchi masiv, mai ales odata ce devin maturi. Majoriatea au coroane rotunde, intinse, dar exista si pomi inalti, cu coroane cilindrice; acestia in urma sunt cultivati mai ales in Europa. 

Sunt pomii care traiesc cel mai mult, din categoria pomilor fructiferi; se spune de unii maslini din Europa ca au 1000 de ani.

Frunzele sunt mici, liniare, oarecum groase, cu margini tari si varfuri ascutite; la culoare sunt gri-argintii. Aranjamentul frunzelor este opus, ca la toate speciile familiei Oleaceae. Frunzele cad la fiecare 2 ani.

Florile - sunt mici, albe si apar cate 15-30 pe un racem, pe lemn de 1 an.

Fructul (maslina) - este o drupa; este lunguiata, cu suprafata fina, cerata. Maslinele verzi sunt in general cele care nu au ajuns la maturitate, devin galben-verzui toamna si rosii, purpurii sau negre la maturitate. Fiecare fruct are cate un sambure tare. Maslinele au nevoie de 6-8 luni pentru a se dezvolta complet, dar cele de masa se pot recolta mai devreme, imediat ce s-au intarit; maslinele din care se face uleiul sunt lasate in pom pana iarna devreme, cand continutul uleios a ajuns la 23-30%.

Maslinii produsi pe cale vegetativa infloresc in 2-3 ani, au recolte semnificative in 4 ani si ating punctul maxim de productie in 7-8 ani. Cei obtinuti din seminte cresc greu si pot trece pana la 10 ani pentru a ajunge la maturitate. Maslinii au tendinta de a face fructe multe, lucru care duce la atarnarea ramurilor, daca nu sunt taiati anual sau daca nu se reduce numarul de flori. Reducerea se poate face si cu substante chimice, dar aceasta operatie cere multa indemanare, variaza de la un soi la altul si nu are sanse de succes 100% din cauza schimbarilor atmosferice.

Maslinul creste greu, atingand in cele din urma 9 metri. El nu este cultivat numai pentru frumusetea sa, ci si pentru fructele din care se face bine-cunoscutul ulei de masline.

Maslinul trebuie plantat sau tinut intr-un loc scaldat in razele soarelui. Se dezvolta cel mai bine cand creste in pamant bogat, dar se adapteaza si la soluri alkaline sau pietroase, cu putine substante nutritive; conditia de baza este ca solul sa fie usor drenabil, pentru ca maslinul nu suporta ca radacinile sa fie continu in apa. Maslinul se simte ca acasa in zone calde si uscate, dar se adapteaza si in zonele de coasta. Pomul supravietuieste si face fructe chiar si daca este neglijat; cu toate acestea, cand il plantati e bine sa il aplicati si un fertilizator usor.

Maslinii sunt foarte bine adaptati la clima mediteraneana si nu tolereaza umiditatea crescuta, care le provoaca boli si afectiuni fiziologice. Fluctuatiile de umiditate si temperatura la 1-3 luni dupa ce au inceput sa se formeze fructele pot duce la pierderea acestora. O parte din suprafata fructului devine neagra si de obicei se desprinde de pe ramura; chiar si in zonele mediteraneene, aceste fluctuatii duc la pierderi de pana la 30% din productia de masline.


Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
    Rău           Bun

  • Cod produs: 8594004014986
  • Disponibilitate: 7
  • 49,90 lei

Etichete: maslin, olive