Taierea arborilor si arbustilor fructiferi


Arbuști fructiferi

Coacazul si agrișul  se taie  primăvara devreme. Se elimina  ramurile vechi, lăsând doar lastarii tineri și puternici.

Zmeurul  și murul  se taie  după recoltare, prin eliminarea ramurilor subtiri sau bolnave si a celor care au terminat rodirea.

 Pomi fructiferi

In februarie -  martie  se face  tăierea pentru modelarea copacilor tineri.

În ceea ce privește copacii mai mari, care sunt deja formati, taierea implică îndepărtarea ramurilor bolnave sau rupte .

Perioada de tăiere a pomilor fructiferi:

Copacii cu seminte – peri sau meri,  se taie primăvara.

Copacii cu samburi – cireși sau vișini se taie în august, după recoltare.

Faţă de restul tăierilor de fructificare, cele aplicate piersicului sunt mai speciale, deoarece piersicul are o capacitate mare de formare a lăstarilor anticipaţi care apar odată cu ramura mamă.

În acest caz, ramurile pe care cresc aceşti lăstari se scurtează cu un sfert din lungime pentru a nu se rupe sub greutatea fructelor. De asemenea, epuizarea ramurilor mixte care au rodit are loc mai repede decât la alte specii, fapt pentru care, anual, mai mult de jumătate din ramurile de rod se suprimă.