Tăierea Arborilor și Arbuștilor Fructiferi
Arbuști fructiferi
Coacăzul și agrișul se taie primăvara devreme. Se elimină ramurile vechi, lăsând doar lăstarii tineri și puternici.
Zmeurul și murul se taie după recoltare, prin eliminarea ramurilor subțiri sau bolnave și a celor care au terminat rodirea.
Pomi fructiferi
În februarie – martie se face tăierea pentru modelarea copacilor tineri.
În ceea ce privește copacii mai mari, care sunt deja formați, tăierea implică îndepărtarea ramurilor bolnave sau rupte .
Perioada de tăiere a pomilor fructiferi:
Copacii cu semințe – peri sau meri, se taie primăvara.
Copacii cu sâmburi – cireși sau vișini se taie în august, după recoltare.
Faţă de restul tăierilor de fructificare, cele aplicate piersicului sunt mai speciale, deoarece piersicul are o capacitate mare de formare a lăstarilor anticipați care apar odată cu ramura mamă.
În acest caz, ramurile pe care cresc aceşti lăstari se scurtează cu un sfert din lungime pentru a nu se rupe sub greutatea fructelor. De asemenea, epuizarea ramurilor mixte care au rodit are loc mai repede decât la alte specii, fapt pentru care, anual, mai mult de jumătate din ramurile de rod se suprimă.