CAPSUN PISANA F1 LA GHIVECI

CAPSUN PISANA F1 LA GHIVECI

Capsun - este o planta perena ce creste sub forma de tufa scunda.

Capsunile au culoarea rosie si sunt printre cele mai populare fructe de padure. Gustul acestora variaza in functie de soi, de la foarte dulce la acrisor. Au forma conica, cantaresc aproximativ 15-25 g si masoara aproximativ 3-5 cm in diametru.

ORIGINILE CAPSUNEI

Exista peste 20 de specii si numerosi hibrizi. Cele mai cunoscute sunt capsunile de gradina (Fragaria ×ananassa), care au fost pentru prima data cultivate in regiunea Brittany, Franta in anul 1740. Acestea au aparut printr-o incrucisare dintre Fragaria virginiana, specie intalnita in Estul Americii de Nord, care era apreciata pentru gustul sau si Fragaria chiloensi, specie intalnita in Chile si care era apreciata pentru dimensiunile sale.

COMPOZITIA CHIMICA

Capsuna contine apa 90%, restul de 10% fiind : acid salicilc, hidrati de carbon, vitaminele A, B1, B2, B6, C,E, PP, K, protide, saruri minerale, fragarol, substante uleioase, acid elagic, evercitrina, citrol, tanin, zaharuri, polifenoli, iod, brom, fosfor, sodiu, potasiu, mangan, cupru, calciu, fier, sulf, siliciu, etc.

ALEGEREA CAPSUNILOR

Capsunile sunt disponibile pe tot parcursul anului, in magazine, insa sezonul lor propriu zis este de la sfarsitul primaverii pana la mijlocul verii. Cumparati capsuni cultivate organic, intrucat aceste fructe, daca cunt tratate chimic, neavand coaja si datorita consistentei lor, asimileaza cel mai bine pesticidele si devin toxice, pierzandu-si proprietatile benefice. Capsunile cultivate organic au dimensiune mica, sunt rotunde, ferme, au culoare rosu intens, aspect stralucitor, sunt foarte parfumate si au gust dulce. Pentru savoare si nutritie completa cumparati capsuni proaspete, coapte, cu codita verde, deoarece capsunile odata recoltate vor inceta sa se mai coaca. De asemenea, evitati achizionarea capsunilor moi, cu urme de mucegai sau pete galbele la suprafata. Fiind fructe perisabile, este recomandat sa fie achizitionate chiar in ziua in care se vor consuma.
In cazul in care cumparati capsuni ambalate, verificati pachetul pentru a va asigura ca nu exista semne de mucegai. Cercetarile au demonstrat ca mucegaiul provoaca grave probleme de sanatate, fiind chiar cancerigen. Fructele care au continut ridicat de umiditate pot fi contaminate sub suprafata.

PASTRAREA CAPSUNILOR

Capsunile ar trebui consumate in scurt timp de la recoltare fiind fructe foarte perisabile. In cazul in care nu se consuma imediat, nu se vor tine la tempratura camerei mai mult de cateva ore, deaorece antioxidantul antocianina, care da culoarea rosie capsunilor este foarte sensibil la caldura. Capsunile tinute la temperaturi ridicate vor capata culoare maronie si-si vor pierde proprietatile antioxicante.

Capsunile se pastreaza in fridider, maxim doua zile, pentru a nu-si pierde substantele nutritive. Inainte de a le depozita in frigider, se vor indeparta cele stricate sau cu urme de mucegai, pentru ca acestea sa nu strice si fructele bune. Fara a se spala, se pun intr-un bol larg sau intinse pe o farfurie, se acopera cu un prosop de hartie, apoi cu folie de plastic.

Capsunile se vor spala doar inainte de a fi consumate pentru a nu se deprecia. Pentru a spala capsunile, se pun intr-o strecuratoare si se clatesc foarte bine sub jet de apa rece. Nu se vor scufunda in apa pentru a nu-si pierde culoarea si aroma. Coditele se vor indeparta numai dupa ce capsunile au fost foarte bine spalate.
Pentru congelare, se vor spala foarte usor, se vor lasa la uscat pe un prosop de hartie, apoi se vor indeparta coditele. Se pun intr-o punga tip ziplock (autosigilanta) si se introduc la congelator. Se pot tine la congelator maxim 6 luni la temperatura constanta.

PREPARAREA SI SERVIREA CAPSUNILOR

Capsunile proaspete feliate pot fi un mare plus pentru orice salata de fructe. Ele pot fi o gustare intre mese, feliate pot fi adaugate in briose sau tarte, in placinte sau prajituri. Casunile pot fi folosite la prepararea inghetatelor, milk-shake-urilor, spumelor de fructe, siropurilor sau gemurilor etc.

PRECAUTII SI CONTRAINDICATII
Consumul de capsuni poate avea efect alergenic. Medicii nu recomanda capsuni copiilor sub 4 ani, iar cei cu varste apropiate trebuie sa consume capsuni in cantitati reduse.

Capsunile nu sunt recomandate nici persoanelor cu intoleranta la aspirina deoarece contin acid acetilsalicilic.

Pentru a testa alergia la acest fruct, este suficient sa mancati capsuni dimineata, pe stomacul gol, si sa asteptati o eventuala reactie. Cele mai frecvente reactii alergice includ: umflarea si inrosirea gurii, a buzelor si a limbii, eczeme, urticarie, eruptii cutanate, dureri de cap, nas infundat, mancarimi ale ochilor, respiratie suieratoare, tulburari gastro-intestinale, depresie, hiperactivitate si insomnie.


Capsune Pisana F1 este o planta viguroasa, cu reinflorire. Produce fructe conice, dulci.

Este pretabila la cultivare in pamant si ghivece.

Plantele sunt disponibile in ghiveci de 12 cm, pe rod, inradacinate de 2 ani.

Pretul inlcude transport.

Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
    Rău           Bun

  • Cod produs: CAPSUN-PISANA-F1-LA-GHIVECI
  • Disponibilitate: Stoc epuizat
  • Alege Optiune