Taierea vitei de vie


Cand se taie vita de vie?

Majoritatea persoanelor considera ca taierea vitei de vie ar trebui să fie efectuată în toamna. Cei care aleg sa taie vita de vie in aceasta perioada le recomandam sa protejeze locul taierii pentru a preveni inghetul, existand cazuri in care plantele taiate in acest anotimp au inghetat complet.

Momentul propice taierii vitei de vie este  incepand cu sfârșitul lunii februarie si  pana la începutul lunii martie. Trebuie tinut cont de faptul ca si o taiere  efectuata prea târziu, în timpul “de plâns”, întârzie cicatrizarea  rănilor după tăiere, ducand la  slăbirea  plantelor și apariția riscului infectarii.

Cum se taie vița de vie?

Taierea se face cu  cca. 2 cm deasupra mugurelui, cu o ușoară înclinare față de mugure, astfel încât sucul sa nu curga pe el.(b)  In cazul in care ramura este destinata  cresterii în poziție orizontală, taierea poate fi efectuata drept (a).

Imaginea  de mai jos arată cum se taie corect vita de vie.

Taierea vitei de vie

 

Trebuie sa ne asiguram ca taierea sa fie efectuata numai pe o parte (Figura  A, B), lastarii noi fiind  lasati întotdeauna pe partea exterioară (figura C). Tăierea ramurilor pe ambele parti reduce lumina. Acest lucru se datorează faptului că fiecare tăiere a ramurilor conduce la formarea de dopuri. Aceste dopuri, in timpul cresterii vitei ,duc la închiderea canalului de circulație a sucurilor.

vita de vie 1

Imaginea  de mai jos arata cum se taie ramurile pentru a evita formarea dopurilor.

vita de vie 2

Forma arbustilor

Forma arbustului depinde in primul rand de varietatea vitei de vie. Trebuie să știm dacă soiul tolerează tăierea  scurta sau lunga.  Un alt aspect important il reprezinta   puterea de creștere, rigiditatea sau flexibilitatea ramurilor,si rezistența la boli.  Pentru a preveni infestarea cu boli fungice, trebuie sa asiguram o ventilare suficienta a plantei.

Este foarte important  sa asiguram condiții optime pentru inflorire, formarea și coacerea fructelor.. Cele mai cunoscute  forme de viță de vie sunt: Gouyot dublu, Gouyot simplu, Royat, Cesenevy, Capul, Cortina.

Exemple de forma a viței de vie:

  1. vita de vie 3