Sisteme de irigatii


Sisteme de irigatii

Pentru a se dezvolta armonios, o gradina are nevoie de foarte mult apa. Cel mai eficient mod de a asigura necesarul de apa pentru gradina noastra este montarea unui system automatizat de irigatii.

Instrumentele necesare pentru a monta un astfel de system sunt: aspersoare,linia de picurat,  tevi, senzori, supape, timer, lopata,electrovalva,  manometru si sfoara.

Pasi:

  1. Calcularea presiunii de apa – avem nevoie de informatiile necesare cu privire la consumul de apa din gradina. Presiunea apei la iesire trebuie sa fie de 2 bari.Pentru a masura presiunea apei avem nevoie de o galeata si un ceas. Se procedeaza astfel: se deschide robinetul la maxim si se umple galeata. Se imparte cantitatea de apa la timpul necesar umplerii galetii. Pentru ca montarea sistemului de irigatie sa fie posibila, este necesar ca sa obtinem 20 litri apa/ minut.
montaj-irigatii montaj-irigatii1 montaj-irigatii2
  1. Proiectarea – avem nevoie de o schita a gradinii la o scara de 1:100. Trebuie sa selectam sectiunile unde vom monta aspersoarele si sectiunea cu linia de picurat. Tipul aspersoarelor depinde de locatia de amplasare ( aspersoare cu gama de 90, plasate in colturile interne; cele de 270 vor fi amplasate in colturile exterioare; cele de 180 vor fi amplasate de-a lungul pavajelor; cele de 360 vor fi amplasate in mijlocul gazonului).Aspersoarele sunt utilizate pentru irigarea gazonului.  Pe schita desenam  aspersoarele pentru a nu  omite vreun spatiu neirigat.Se deseneaza apoi traseul tevilor ( trebuie sa fie scurt si sa nu se intersecteze, pentru a asigura necesarul de presiune a apei pentru aspersoare; daca avem nevoie de mai multe aspersoare, se vor face mai multe trasee,care vor iriga alternativ). Linia de picurare trebuie sa fie montata separate de aspersoare si este utilizata pentru irigarea arborilor si arbustilor. Este util sa luam in considerare si achizitionarea unui sensor de ploaie, cu ajutorul caruia sistemul de irigare nu va mai fi pus in functiune in perioadele cu precipitatii.
montaj-irigatii3 montaj-irigatii4 montaj-irigatii5
  1. Montarea- daca proiectarea a fost facuta correct, montajul se va executa foarte usor. Cu ajutorul unor tarusi si cu sfoara, vom marca traseul tevilor si locul aspersoarelor. Sapam apoi un sant cu o adancime de 30-40 cm.Amplasam si imbinam tevile, apoi instalam supapele de scurgere, una pentru fiecare zona irigata.Aproape de sursa de apa vom instala o cutie impermeabila in care va fi electrovalva. Se instaleaza apoi timerul. Se porneste sistemul pentru a curate tevile.Montam apoi aspersoarele conform schitei, astfel incat sa fie la nivel cu solul.Se acopera cu pamant santul , apoi se programeaza timerul conform modului in care vrem sa se produca irigarea.
irigatii1 irigatii3

 

Schema de irigare

1-Prima sectiune, Doua aspersoare pop-up

2-a doua sectiune, 6 aspersoare pop-up

3- gazon

4- flori, gard viu si arbusti

5- a treia sectiune, linia de irigare prin picatura

6- Conectarea la apă și regulatorul automat de irigare

7- a patra sectie,  linia de irigare prin picatura

 

schema irigatii1schema irigatii2