Taierea arborilor si arbustilor


Unul dintre tratamentele principale in gradina este taierea arborilor si arbustilor. Multe specii de arbori și arbuști necesita, pentru o creștere bună, înflorire și fructe, tăiere regulata. Fiecare specie de plante necesită tăiere in timp adecvat.Este important sa tinem cont de vreme atunci cand facem taierea – dacă se face primăvara sau toamna, trebuie să alegem o zi neploioasa, cu soare și caldura, insa este recomandat sa evitam zilele cu temperaturi foarte mari.

 

Cum se efectueaza tăierea:

In cazul ramurilor subtiri, taierea se face deasupra mugurilor.

Daca directia de crestere a ramurei este pe verticala, mugurele trebuie să fie îndreptat spre exterior , pentru o dezvoltarea armonioasa a plantei.

Daca directia de crestere a ramurei este pe orizontala, taiem deasupra mugurelui de sus.

Pentru taiere se foloseste foarfeca speciala.

Ramurile mai groase sa taie cu ajutorul fierastraului.

 

Tipuri de taiere:

 

La inel – taiere langa mugure

La ciot – taierea la cativa cm de mugure. Este recomandata pentru cireși, visini, pruni sau meri.

Locul după tăiere trebuie să fie nivelat și curățat cu un cuțit ascuțit și apoi acoperit cu substanta de vindecare.

 

Metodele de taiere:

La plantele cu radacina nuda, taierea se realizeaza dupa plantare. Trebuie sa taiem si radacinile si ramurile, astfel încât sa fie un echilibru între ele.

Tăierea de formare se realizeaza la pomi fructiferi tineri. Acesta are scopul de a produce un trunchi puternic și o coroana bine luminata, capabila să susțină greutatea fructelor. O astfel de tăiere este efectuată primăvara devreme.

Tăierea de curatare are ca scop eliminarea ramurilor bolnave, uscate si rupte sau care cresc spre interiorul coroanei.

Tăierea de întinerire este folosita pentru plantele mai în vârstă și are scopul de a îmbunătăți aspectul plantei și stimularea înfloririi. Sa taie o parte din ramurile vechi si din lăstarii tineri sa formeaza coroana noua.

 

Taierea arbustilor vesnic verzi:

Coniferele vesnic verzi sa taie rar (exceptie facand Taxus),numai cand este nevoie . Sa taie in principiu numai ramurile uscate, rupte sau bolnave. Plantele vesnic verzi sa taie mai des numai daca dorim în mod intenționat sa le dam o formă speciala.

Arbuști foioase vesnic verzi trebuie să fie taiate numai în caz de daune grave. Arbuștii de Rhododendron se tăie pentru a-i întineri, cate o ramura la începutul lunii aprilie (numai cand este este necesar).

 

Tăierea arbuștilor foioase ornamentali:

Arbustii acestia necesita taiere pentru o inflorire abundenta și pentru mentinerea unei coroane armonioase.

Arbustii foioase sunt împărțiti în două grupe:

Arbuști cu inflorire primavara devreme – cum ar fi Forsythia, Chaenomeles, visin sau Prnunus triloba , care fac boboci de flori in toamna, și, prin urmare, se taie primăvara după înflorire. Tunderea acestor arbuști toamna ar putea dauna procesului de inflorire.

Arbustii care infloresc vara și toamna – cum ar fi Hydrangea, Potentilla si Buddleja (liliac de vara) – infloresc pe lastari din anul curent. Sa taie primăvara devreme, când riscul de inghet a trecut.

 

Arbori și arbuști potriviti pentru taiere in forme geometrice:

Buxus, Carpinus, Taxus, Thuja – pentru a le păstra forma , se recomanda taierea în mod sistematic.

 

Arbori și arbuști care nu ar trebui să fie tăiati

Nu tăiați coniferele care cresc cu tulpina dreapta, cum ar fi molizii sau brazii. Cele mai multe conifere au coroana frumoasa și orice intervenție poate desfigura planta .

Nu tăiați: Rhododendron și Azaleea, Magnolia, Viburnum, Kalmia, Hamamelis, Daphne mezereum, Cotinus si Rhus typhina. Este acceptata taierea ramurilor deteriorate – acest lucru trebuie să se facă primavara devreme – în luna martie.

Mahonia nu are nevoie de tundere, deși de multe ori este folosita pentru aranjamente florale, dar cu toate acestea tunderea nu o deranjeaza.