Taieri garduri vii si perdele de plante

Tăieri garduri vii

Dacă doriti sa protejati gradina de zgomotul  strazii  sau  sa mascati locul in care depozitati  gunoiul, ar trebui să luati în considerare plantarea unui gard viu.

Peretele verde format din  specii de arbuști de conifere sau de foioase, nu numai ca poate îndeplini funcția de mascare, dar, de asemenea, este excelent ca element decorativ. Gardurile  din  beton monotone,  gri și triste și plasa de plastic pot fi înlocuite  cu un   gard frumos din arbuști cu flori sau cu un perete verde format din   Chamaecyparis, Thuja sau Fagus.

Gardurile vii necesită întreținere regulată pentru a le da un aspect deosebit.

 

Când începe tăierea gardului viu?

Plantele reacționează la taierea corecta prin  propagarea creșterii rapide și viguroase. Nu uitați că gardurile vii ar trebui să fie tăiate în mod regulat, în caz contrar unele specii își pierd forma si întreg gardul isi poate pierde frumusetea.

Prima tăiere a gardului  viu trebuie să fie efectuata numai în primăvară, când pericolul de îngheț puternic a trecut, în primul sezon după plantare. Plantele tinere se taie la o înălțime de 20 – 30 cm, indiferent dacă vrem sa formam un gard viu sau nu. O taiere corespunzatoare va avea ca rezultat o cresterea puternică din bază a  plantei, astfel obținandu-se  o structură frumoasă, compactă pe întrega planta.

Nerespectarea taierii anuale  a gardurilor vii din Thuja si Chamaecyparis va duce la proliferarea excesivă a plantelor pe lățime și imposibilitatea de a le re-forma. De ce?  Partea lemnoasa a lastarilor nu are mugurii din care planta se regeneraza si ia forma originala. Odata tunse prea mult, nu se mai regenereaza, cel puțin nu la fel de mult cum ne-am dori.

Această regulă nu se aplică la Chamaecyparis,  care sa regenereaza perfect după o tăiere foarte puternica si  isi recaștiga  forma după doar un sezon și, de obicei, arata chiar mai bine decât înainte de tăiere.  Acest lucru se datorează prezenței  mugurilor  latenti pe tulpinile lemnoase.

Urmatoarea taiere trebuie  efectuată cel puțin o dată pe an, lăsând 2-30 cm de lastari noi, în funcție de modul în care vrem sa formam gardul viu și de  cât de multe sezoane vom dedica formarii sale . Perioada optima taierii  unui gard viu este luna martie / aprilie, când plantele încep să crească si vremea este caldă și însorită.

Vindecarea  rapida după tăiere  este deosebit de importanta,  dacă vrem să evităm infestarea cu  boli fungice , care ataca plantele din  gardul viu.

Ultima tăiere trebuie să aibă loc, cu toate acestea, nu mai târziu de prima decadă a lunii august, cand lastarii noi au reușit sa se  lemnifice ,  înainte de venirea iernii.

În caz contrar, există o probabilitate mare ca cele mai înalte părți ale gardului viu sa inghete în timpul lunii ianuarie.