Produse sezoniere

Confirmati telefonic stocul !

Topiaria

Topiaria

„Topiaria” este numele unei tehnici complexe și a unei vechi tradiții europene de aranjare a vegetației din spațiile verzi. Cum anume se procedează în cazul topiariei, unde se practică și mai ales de ce balauri, cămile, mașini de epocă, bile, cuburi și piramide, dar toate vii și de nuanțe verzi? Ce au toate acestea în comun? Sunt făcute din plante.
Tehnica tunderii arbuștilor (tufelor) în diverse forme poartă numele de topiaria. De la simple aliniamente cu rol de gard viu, la ample compoziții abstracte de forme geometrice combinate în fel și chip, rezultatele acestei tehnici depind doar de imaginația celui care o pune în practică. Întreținerea cere un volum mare de muncă, dar efortul merită.

Creativitatea antică

Originile modelării vegetale se pierd în negura timpului. Se pare că romanii au fost cei care au lansat această modă. În Evul Mediu, Europa păstrează tradiția în grădinile castelelor și în mănăstiri, ca mai apoi aceasta să cunoască un succes formidabil în epoca Renașterii italiene și franceze.
Anglia va prelua tehnica în secolele al XVIII-lea și al XIX-lea.
În zilele noastre, formele aliniate sau volumele geometrice clasice au fost duse mai departe, trecându-se de la toate animalele imaginabile până la mașini de curse, motociclete sau jucători de golf. Contemporaneitatea trebuie să se regăsească în această formă de artă peisagistică, așa că nu e de mirare faptul că sunt preluate simboluri sau imagini actuale.

La formele modelate artificial, se pot folosi specii foarte variate, acest cățeluș, spre exemplu, fiind îmbrăcat cu Ficus Repens.

Forme mai simple animaliere se pot realiza și prin metoda clasică topiaria, Buxusul fiind un material ușor de modelat și nu atât de scump ca și Taxus.

De la clasic la modern

Tehnica clasică constă în tunderea unei plante cu foarfeci speciale, forma fiind susținută fără elemente ajutătoare. Practic, prin modul de aranjare a diverșilor arbuști, întrebuințându-se unelte minime, rezultă forme speciale care parcă dau viață grădinilor. Un fel de statui vii, din plante, ce sunt mereu surprinzătoare. Speciile cel mai des folosite în acest scop sunt Buxus Sempervirens și Taxus Baccata.
Mai nou s-a inventat o altă tehnică pentru topiaria, care nu se rezumă doar la tunderea inspirată a vegetației. Se realizează un cadru din sârmă groasă pe forma dorită, care se umple cu un soi de rumeguș. La suprafață se îmbracă apoi forma cu plante agățătoare sau răsaduri, care la fel se tund periodic pentru a păstra forma dorită.
Deși nu este topiaria autentică, lucrarea pe schelet metalic se poate realiza în timp mai scurt și poate chiar cu o ușurință mai mare în modelare. În plus, permite realizarea de ansambluri mai mari ca dimensiuni și amplasarea lor în diverse zone nu numai în spatiile prielnice dezvoltării diverselor specii de arbuști sau plante.

Kitsch-ul verde

Atenție mai ales la figurinele de genul iepurași, inimioare și alte dulcețuri, pentru că acestea se apropie de zona kitsch-ului. Nu vă lăsați duși de val când vă hotărâți să vă aranjați grădina cu forme topiaria. Căutați originalul și veți surprinde esența acestei metode de înfrumusețare a spațiilor verzi. Pentru a înțelege pe deplin ce înseamnă o lucrare de referință în genul topiaria, e bine să aruncăm un ochi către grădinile Levens Hall (Anglia) sau Chateaux Villandry din Franța. Orice s-ar spune, piesele și ansamblurile topiaria sunt irezistibile. Mereu verzi, fiind realizate mai ales din specii cu frunziș persistent, atrag atenția și imprimă veselie.

O lume fantastică se află la Levens Hall în Anglia, țara grădinilor topiaria de dimensiuni mari.
(sursa Jurnalul.ro)

Silva Group Romania colaborează cu cele mai prestigioase companii specializate în Topiaria și poate facilita clienților săi Exclusiv Orice Model și-l imaginează. Durata livrării unui model personalizat exclusiv este de minim 2 luni, în funcție de stoc și complexitate.

error: Content is protected !!