Semănare și Montare Gazon

Semănare și Montare Gazon

Dacă vă doriți un gazon dens și verde crud, trebuie să țineți cont de următoarele etape:
1. Alegerea locului – este foarte important să alegem un loc în care iarba va avea condiții optime de creștere. Locul trebuie să fie însorit sau semi-umbrit pentru perioade scurte de timp, iarba având un ritm de creștere lent la umbră.
2. Pregătirea solului – dacă solul nu a fost lucrat, trebuie să adăugăm compost sau turbă. În cazul în care locul are straturi de lut adăugăm nisip și amestecăm pentru a asigura drenajul apei. Dacă există buruieni, le înlăturăm și nivelăm terenul cu grebla, apoi îl tasăm.

3. Alegerea semințelor de gazon  se face în funcție de destinația acestuia:
– Gazon decorativ – delicat și sensibil la trafic intens. Necesită tundere și udare regulată.
– Gazon universal – rezistent la trafic și ușor de îngrijit. Se recomandă pentru grădini private.
– Gazon sport – recomandat pentru trafic intens, necesită mai multă îngrijire decât gazonul universal și este mai scump. Este foarte important să nu se amestece mai multe tipuri de semințe.
4. Însămânțarea – perioada optimă pentru însămânțare începe cu jumătatea lunii aprilie până în iulie și de la jumătatea lunii august până în octombrie. Aceste perioade asigură temperaturile și nivelul de umiditate necesar germinării.

– Dacă însămânțăm în alte perioade, trebuie să asigurăm necesarul de apă zilnic.
– Pentru a obține un gazon dens trebuie să folosim 1 kg pe 30 – 40 mp pământ. Dacă se pune o cantitate mai mică de semințe, vor rămâne spații goale în care își vor face loc buruienile. Dacă se folosesc prea multe semințe, iarba nu se va dezvolta optim și riscă să fie atacată de dăunători și va avea o sensibilitate crescută la îngheț.
– Însămânțarea se face cu mâna sau cu semănătoarea. Cantitatea de semințe se împarte în două și se însămânțează atât pe orizontal cât și pe vertical. Se acoperă semințele cu grebla.
– La sfârșit se poate tasa pământul, însă acest lucru nu este necesar dacă udăm sistematic.

Montare role  gazon: Folosirea rolei de gazon este o opțiune mai scumpă, dar este o modalitate mai rapidă de a crea un gazon. Montarea se poate face începând cu luna martie până la sfârșitul lunii octombrie. Există două feluri de role : 50/50 cm și 1m lățime / 2m lungime.
Etapele montării rolelor de gazon: Pregătirea terenului, la fel ca pentru semănare. Începeți montarea cu latura cea mai lungă a peluzei de gazon. Ruloul se presează bine de pământ și de ruloul de gazon vecin pentru a asigura o linie de demarcație cât mai puțin evidentă.
– Folosiți un cutter pentru a tăia rulourile de gazon, acolo unde este nevoie.
– Fiecare rolă se pune alternativ.
– Este recomandat să se ude des, pentru a-și forma rădăcini.
– Prima tăiere se face după 4 săptămâni.

error: Content is protected !!