Reamenajăm website-ul

Verificați telefonic stocul la 0212504078. Mulțumim pentru înțelegere.

Taierea vitei de vie

Tăierea viței de vie

Majoritatea persoanelor consideră că tăierea viței de vie ar trebui să fie efectuată toamna. Cei care aleg să taie vița de vie în această perioadă le recomandăm să protejeze locul tăierii pentru a preveni înghețul, existând cazuri în care plantele tăiate în acest anotimp au înghețat complet.

Momentul propice tăierii viței de vie este sfârșitul lunii februarie și până la începutul lunii martie. Trebuie ținut cont de faptul că și o tăiere efectuată prea târziu, în timpul “de plâns”, întârzie cicatrizarea rănilor după tăiere, ducând la slăbirea  plantelor și apariția riscului infectării.

Cum se taie vița de vie?

Tăierea se face cu  cca. 2 cm deasupra mugurelui, cu o ușoară înclinare față de mugure, astfel încât sucul să nu curgă pe el.(b)  În cazul în care ramura este destinată creșterii în poziție orizontală, tăierea poate fi efectuată drept (a).

Imaginea de mai jos arată cum se taie corect vița de vie.

Tarife servicii de tăiere viță-de-vie:
– Tăiere viță de vie – 30 RON / persoană / oră
– Transport resturi – 150 RON
La cerere asigurăm detalii suplimentare.

Trebuie să ne asigurăm ca tăierea să fie efectuată numai pe o parte (Figura  A, B), lăstarii noi fiind  lăsați întotdeauna pe partea exterioară (figura C). Tăierea ramurilor pe ambele părți reduce lumina. Acest lucru se datorează faptului că fiecare tăiere a ramurilor conduce la formarea de dopuri. Aceste dopuri, în timpul creșterii viței, duc la închiderea canalului de circulație a sucurilor.

Imaginea alăturată arată cum se taie ramurile pentru a evita formarea dopurilor.

Forma arbuștilor

Forma arbustului depinde în primul rand de varietatea vitei de vie. Trebuie să știm dacă soiul tolerează tăierea scurtă sau lungă. Un alt aspect important îl reprezintă puterea de creștere, rigiditatea sau flexibilitatea ramurilor și rezistența la boli.  Pentru a preveni infestarea cu boli fungice, trebuie să asigurăm o ventilare suficientă a plantei.

Este foarte important  să asigurăm condiții optime pentru înflorirea, formarea și coacerea fructelor. Cele mai cunoscute  forme de viță de vie sunt: Gouyot dublu, Gouyot simplu, Royat, Cesenevy, Capul, Cortina.

Exemple de forme a viței de vie:

error: Content is protected !!